Huize Stol-Vennema

Expositie in het Kunsthuis Stol Vennema

Het Stol Vennemahuis is geschikt gemaakt voor exposities van beeldend kunstenaars. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is mogelijkheid voor exposeren. 

28 april t/m 6 mei 2018

 

 

Archief:

MEEZING KERSTCONCERT VOOR JONG EN OUD ♫ ♫

zondag 17 december 2017 om 15 uur

Stol -Vennemahuis , Emmastraat 9 Baflo

HOUT speelt sfeervolle muziek en kerstliederen

HOUT bestaat uit

Alice van der Meer -  blokfluiten   www.alicevandermeer.nl

John de Jong         -  piano 

Zondag 3 september van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis
“Vollek! Kunst in Hoes”, expositie en muziek
Renate Martini (schilderkunst, decoratieve schilderijen)
Tjitske Dijkstra (textiele kunst)
Marjon Koopman (keramische beelden)

Vijf kunstenaars -in vier heel verschillende disciplines- hebben elkaar gevonden in hun  enthousiasme  tijdens de textieldagen op  Landgoed Verhildersum   in Leens.

Die klik krijgt een staartje  in de gezamenlijk vormgegeven expositie    “Vollek!” (kunst ien hoes) op zondag 3 september 2017  van 13.00-17.00 uur in het Kunsthuis Stol-Vennema,  Emmastraat 9 in Baflo.

Renate Martini: is decoratieschilder en docent tekenen en schilderen van o.a. trompe l’oeil technieken. Ze heeft een brede interesse in “ alles met verf”  en veel kennis van ambachtelijke technieken. In haar eigen werk zoekt ze steeds de verbinding tussen ambacht en kunst. Daarbij staat experimenteren  voorop.

Tjitske Dijkstra: is naast haar werk als rekendocent  actief op allerlei gebieden binnen kunst en cultuur. Ze schrijft gedichten, heeft 298.000 kraanvogels gevouwen  en initieerde en realiseerde  op Schiermonnikoog  het Midwinterfestival. Bij kringloopwinkels verzamelde borduurschilderijen gunt  zij een prachtig tweede leven als meubelbekleding of bijvoorbeeld als jas.

Marjon Koopman:  is onderwijzeres geweest en autodidact  als het gaat om vormgeven in en werken met klei.  Ze laat zich graag uitdagen door de technische en creatieve  mogelijkheden die klei biedt en werkt het liefst vanuit een basisvorm, waarna ze de verdere vormgeving  spontaan laat ontstaan.  Zo maakt ze potten, schalen, dikke vrouwfiguren en fantasiedieren, vaak met een knipoog. 

Martin Korthuis: is zanger, gitarist en tekstschrijver en vormt  samen met  Eddo Pol een muzikaal duo, dat prachtige liedjes schrijft.  Martin zingt al vanaf 1998  liedjes  in zijn moerstaal, het Grunnens.   Met regelmaat  brengt  hij Gronings-talige cd’s uit.

Eddo Pol: begon als  vijftienjarige met gitaarspelen en speelde in meerdere bands in binnen- en buitenland. Hij speelt voornamelijk en het liefst  eigen composities in twee bands en samen met Martin.  In mei van dit  jaar brachten ze een mooie cd uit onder de titel  “Nij” (een nieuwe veelbelovende muzikale toekomst).

Martin en Eddo  verzorgen het muzikale deel van de middag. 

De middag wordt  om 13.00 uur geopend door Gerrit  Alssema, directeur van Landgoed Verhildersum in Leens. Daarna kunt u een wandeling door het Stol-Vennemahuis  maken en de kunst bekijken en beleven.

 

 27 t/m 30 april 2017: Beelden van Greet Veenhoff en schilderijen van Jenny Weegenaar

 

Greet Veenhoff  volgde haar beeldende opleiding aan het Kunstencentrum in Groningen. In Pietrasanta ( Italië ) leerde zij beeldhouwen uit marmer.

De beelden  zijn expressief en ontstaan vanuit haar fantasie.  Het   menselijk lichaam in al zijn verschijningsvormen fascineert haar en als kind was zij al in staat de mensen in haar omgeving scherp te observeren en portretten te maken met treffende gelijkenis.  

Vooral de kwetsbare mens probeert zij in het beeld te vangen: vaak zijn het naar binnen gerichte persoonlijkheden die de fantasie prikkelen: wie is dat kind, die man of vrouw? Wat zijn de gedachten, gevoelens?

Speelse elementen en experimenten met glazuren en verf geven kleur aan haar recente werk. 

“Kunst beeldt uit wat de kunstenaar bedoelt en/of voelt. De kijker interpreteert het op zijn of haar manier en geeft er een eigen betekenis aan"

www.greetveenhoff.nl

Jenny Weegenaar heeft  op de  NoorderAteliers een klassiek Curriculum gevolgd en afgerond. In 2015 heeft ze met een kleine groep vanuit het Curriculum een jaar aan portret en model gewerkt. Dit jaar is ze bezig met portret. Bij haar werk gaat het vooral om weerspiegelingen, een weerspiegeling van een onderwerp uit de directe omgeving, het Hoogeland of vanuit een reis.

Wat opvalt door schoonheid, dat is wat ze  wil weergeven op paneel of doek.

De kennis van de klassieken gebruik ze om te schilderen in haar eigen stijl. De prerafaëlieten inspireren haar, vooral om in die stijl het onderwerp in een kenmerkende omgeving neer te zetten. Bij het kijken naar haar werken wordt de aandacht getrokken naar een dominante voorstelling binnen het geheel. Het is realistisch of vervreemdend

https://jennyweegenaar.wordpress.com/

Op  Vrijdag 7 en zaterdag 8 april 2017 was er een expositie met quilts van De Wadd’n Quilters, Baflo, contactpersoon: Alie Dijk, telefoon 06-22678324 , pealantorodijk@hetnet.nl

 

Tekeningen van Robin en Sander Mathlener  waren te zien op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017. www.robinmathlener.nl

Joan Stam exposeerde portretten en stillevens tijdens een tweedaagse expositie op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016 van 11.00 tot 17.00 uur. Na het welkomswoord door Fons van Wanroij was er aansluitend een klein zangconcert door Michiel de Vries, bariton, begeleid door Jan Lameris, piano. Er werden liederen gezongen van Schumann, Brahms, Mahler en Vaughan-Williams.

 Jenny Weegenaar exposeerde als eerste kunstenaar in het Kunsthuis op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016 van 11.00 tot 17.00 uur. Informatie over Jenny Weegenaar kunt u vinden op haar website https://jennyweegenaar.wordpress.com

De muzikale omlijsting op zaterdag 27 augustus om 14 uur en 15 uur werd verzorgd door Roel Siegers, piano, Alice van der Meer, blokfluiten, Titia van Goudoever, cello. Zij speelden werken van o.a. Piazzolla, Telemann & Händel. Op zondag 28 augustus was er van 14.00 - 14.30 uur een optreden van Noah (16 jaar), viool, piano & Joshua (9 jaar), cello, piano

Jenny Weegenaar  is geboren in de stad Groningen. Na enkele jaren in Breukelen en 28 jaar jaar in ‘s-Hertogenbosch gewoond te hebben, woont ze sinds 2006 in Baflo.

Vanaf 2006  schildert ze bij de  NoorderAteliers, de school voor schilderkunst. De afgelopen jaren heeft ze op de  NoorderAteliers een klassiek Curriculum gevolgd en afgerond. Vanaf september 2015 verdiept  ze zich met een kleine groep vanuit het Curriculum in portret en model.

Bij haar werk gaat het vooral om weerspiegelingen, een weerspiegeling van een onderwerp uit de directe omgeving, het Hoogeland of vanuit een reis.

Wat opvalt door schoonheid, dat is wat ze  wil weergeven op paneel of doek.

De kennis van de klassieken gebruik ze om te schilderen in haar eigen stijl.

De prerafaëlieten inspireren haar, vooral om in die stijl het onderwerp in een kenmerkende omgeving neer te zetten.

Bij het kijken naar haar werken wordt de aandacht getrokken naar een dominante voorstelling binnen het geheel. Het is realistisch of vervreemdend.

Schilderen, zoals je fotografeert, vanuit een standplaats inzoomen op een intrigerend onderwerp in een inspirerende omgeving.

De afgelopen jaren ëxposeerde ze in ziekenhuizen, galerieën, een winkel in designmeubels en jaarlijks tijdens de Kunstroute Baflo/Rasquert en op vele andere locaties.